geschiedenis van het museum

Al sinds de tijden van de Reformatie wonen er protestanten in de regio rond Horebeke. Deze ‘geuzen’ werd van tijd tot tijd fel vervolgd maar slaagden er toch in om te overleven. Naarmate de tijd vorderde, kregen de protestanten van de ‘Vlaamse Olijfberg’ meer bewegingsvrijheid en konden ze een kerkgebouw laten bouwen, compleet met kerkhof en pastorie. Hier kunt u meer lezen over de geschiedenis van de Geuzenhoek.

Vanaf 1815 begon men met het inrichten van lager onderwijs voor de kinderen van de geuzen. Aanvankelijk gaf de leerkracht les in de huizen van de protestanten zelf, terwijl men bouwde aan een echt schoolgebouw. In 1820 werd de protestantse school in gebruik genomen. In het gebouw was ook een bescheiden woning voorzien voor de onderwijzer en zijn gezin. Hier werd volksschrijver Abraham Hans op 12 februari 1882 geboren als zoon van onderwijzer Bastiaan Hans.

In 1982 moest de school wegens gebrek aan leerlingen haar deuren sluiten.

In 1982 en 1989 werden feestelijkheden georganiseerd ter ere van de 100ste verjaardag van de geboorte en de 50ste verjaardag van het overlijden van Abraham Hans. Bij deze herdenkingen werden ook tentoonstellingen met het werk van de schrijver gehouden. Hier werd het idee opgevat om met al het verzamelde materiaal een museum op te richten.

In 1989 werd in het gebouw van de voormalige protestantse lagere school het ‘Protestants Historisch Museum Abraham Hans’ ingericht.

Het museum en haar collectie werden in de loop van de jaren verschillende keren uitgebreid. In 2019 werd het gebouw grondig gerenoveerd. Bij de feestelijke heropening op 13 april 2019 werd een standbeeld van Abraham Hans onthuld en kreeg het museum ook een nieuwe naam: ‘Protestants Museum de Geuzenhoek’. De opzet van het museum is dezelfde gebleven: bezoekers laten kennismaken met het rijke verhaal van de Geuzenhoek, met aandacht voor het voormalig schooltje. Ook is er een tentoonstellingsruimte over het leven en het werk van Abraham Hans.