Sinds 1989 huisvest de voormalige protestantse school een museum. Hier kunt u de bijzondere geschiedenis van de Geuzenhoek ontdekken. Hoe was het leven door de eeuwen heen in deze enclave? En wat gebeurt er tegenwoordig in de protestantse kerk?

In het museum maakt u kennis met protestants christendom, met hervormers als Maarten Luther en Johannes Calvijn. Ook de lange geschiedenis en de huidige situatie van het protestantisme in België worden belicht. Een collectie historische Bijbels mag uiteraard niet ontbreken.

Tenslotte is er aandacht voor de in dit schoolhuis geboren schrijver Abraham Hans (1882-1939). In zijn tijd genoot hij enige bekendheid en was hij vooral geliefd als schrijver van kinderboekjes, de zogenaamde ‘Hansjes’.

Een bezoek aan het museum is niet compleet zonder een rondleiding door het erfgoed van de Geuzenhoek. Aan de hand van onze gidsen ontdekt u het erfgoed en verhaal van deze eeuwenoude protestantse enclave. Niet alleen volwassenen, ook kinderen en tieners heten we van harte welkom. Voor schoolklassen is een bezoek aan de Geuzenhoek de ideale manier om de leerlingen kennis te laten maken met een stuk Vlaamse geschiedenis (vervolgingen, hagenpreken, beeldenstorm, Geuzen) en met het verhaal van het protestantisme in Vlaanderen.