geschiedenis van het museum

Al sinds de tijden van de Reformatie wonen er protestanten in regio rond Horebeke. Deze geloofsgemeenschap werd aanvankelijk fel vervolgd door de overheden. Toch slaagden deze gemeenschappen, die ook ‘de Vlaamse Olijfberg’ werden genoemd, erin om te overleven. Naarmate de tijd vorderde, kregen de protestanten meer vrijheden en konden ze zelfs een kerkgebouw laten bouwen, compleet met kerkhof en pastorie. Hier kunt u meer lezen over de geschiedenis van de Geuzenhoek.

In 1815 werd er ook een lagere school ingericht waar de kinderen van de ‘geuzen’ een protestantse geloofsopvoeding konden krijgen. In het schoolgebouw werd ook een woning ingericht voor de onderwijzers en hun gezinnen. Op 12 februari 1882 werd volksschrijver Abraham Hans hier geboren als zoon van onderwijzer Bastiaan Hans.

In 1982 moest de school wegens gebrek aan leerlingen haar deuren sluiten.

In 1982 en 1989 werden  ter ere van de 100ste verjaardag van de geboorte en de 50ste verjaardag van het overlijden van Abraham Hans herdenkingen georganiseerd. Bij deze herkeningen werden ook tentoonstellingen met het werk van de schrijver gehouden. Hier werd het idee opgevat om met al het verzamelde materiaal een museum over Hans en de geuzenhoek op te richten.

In 1989 werd in het gebouw van de voormalige protestantse lagere school het ‘Protestants Historisch Museum Abraham Hans’ ingericht. In het museum konden bezoekers meer te weten komen over de geschiedenis van de Geuzenhoek en over de volksschrijver.

Het museum en haar collectie werden in de loop van de jaren verschillende keren uitgebreid. In 2019 werd het gebouw grondig gerenoveerd. Bij de feestelijke heropening op 13 april 2019 werd een standbeeld van Abraham Hans onthuld en kreeg het museum ook een nieuwe naam: ‘Protestants Museum de Geuzenhoek’.

De opzet van het museum zijn dezelfde gebleven: bezoekers laten kennismaken met het rijke verleden van de Geuzenhoek, waarbij ook aandacht is voor de geschiedenis van het voormalig schooltje. Ook het werk en leven van Abraham Hans kan je hier komen ontdekken.